RSS

Abordarea +/- în comportamentele negative

În educarea copiiilor, mai ales cînd vine vorba despre cei de la școală, care nu pot fi luați de la 0, există două forme de abordări, atunci cînd vorbim despre comportamentul negativ al acestora.

Este abordarea de tip + (plus) care presupune că un copil face un gest negativ/are o atitudine negativă din cauza a ceva ce are achiziționat deja și abordarea de tip – (minus) care pleacă de la premisa că, dacă un copil face ceva rău, atunci este fiindcă nu are capacitatea necesară achiziționată pentru a putea să se comporte corect.

Vă voi da un exemplu. Un copil care este agresiv, care obișnuiește să lovească alți copii.

În abordarea de tip + se presupune că acesta a fost educat greșit, a primit exemple de acest gen, a trăit într-un mediu care a favorizat apariția comportamentului etc.

În abordarea de tip – se pleacă de la ideea conform căreia copilului îi lipsește o informație, lipsă care, în neputință de cauză, îl conduce la gestul cu pricina. Se presupune, așadar, că el nu are capacitatea empatică dezvoltată, că nu i-a fost explicată urmarea (impactul în celălalt) gestului său, că nu poate prevedea în ce îl transformă, caracterial, atitudinea sa. Se intervine, deci, în vederea informării lui, pentru a-l ajuta să conștientizeze, să înțeleagă și să simtă din punctul de vedere al celuilalt, se lucrează la nivel afectiv, pentru dezvoltarea sentimentelor de milă și compasiune.

Deși mai greu de implementat decît argumentele simple care imprimă frică, de genul oamenii răi sunt trimiși în iad, sunt bătuți de dumnezeu, pot ajunge la pușcărie, pot fi amendați, vor fi pedepsiți etc eu, personal, votez pentru inducerea argumentelor greu de digerat de forma dacă poți să-l bați, înseamnă că este mai slab decît tine; dacă bați un om mai slab decît tine, ești un om laș, demn de dispret. Împreună cu ilustrarea verbală a poziției în care se află celălalt și creearea unui impact (altfel spus, dacă este făcut să se simtă ca un om slab, lipsit de apărare, de care un altul puternic profită) și cu ajutorul timpului, strategia poate da, cu siguranță,  roade. Replica eu sunt mai mare și mai puternic decît tine, prin urmare pot să nu-ți mai dau de mîncare niciodată; pot să-ți dau doar note proaste; pot să te leg și să te atîrn de lustră etc. din simplul motiv că tu nu te poți opune în niciun fel va fi destul de edificatoare pentru micul terorist. Aprob chiar ilustrarea replicii în fapte, acolo unde există împotrivire.

De ce indic acest stil de abordare?

Pentru că ar trebui să ne intereseze formarea individului pe termen lung. Și nu cred că vrem să incubăm, să refulăm agresivitatea și excesul de energie prin frică; nu vrem să creăm oameni frustrați; nu vrem să obținem un individ care nu pocnește pe nimeni din frică. Și asta din cel puțin două motive vitale : în primul rînd pentru că frica poate dispărea oricînd și-n al doilea rînd pentru că frica naște, mereu, monștri.

Numai bine!

Reclame
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s